Afskaffelse af St. Bededag
3230
post-template-default,single,single-post,postid-3230,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Afskaffelse af St. Bededag

Afskaffelse af St. Bededag

af Lone Markussen, erhvervsservice

 

Konsekvenser ved afskaffelse af St. Bededag, der nu er en almindelig arbejdsdag

Den 1. januar 2024 er lov om konsekvenser ved afskaffelse af store bededag som helligdag trådt i kraft. Det kan have betydning for lønnen for dine medarbejdere allerede fra lønudbetalingen for januar måned 2024.

Timelønnede får samme løn for at arbejde på denne dag som alle øvrige hverdage.

For medarbejdere med en fast løn, som normalt ikke arbejder på søgnehelligdage (gælder både ferie med løn og feriegodtgørelse), vil der fremover være lønkompensation på 0,45% af årslønnen, som enten kan afregnes månedsvis eller 2 gange årligt i maj og august måned.

Lovens udformning har for jurister, virksomheder, lønsystemer og arbejdsgiverorganisationer m.fl. udløst en masse spørgsmål, som f.eks. hvilke løndele skal være omfattet af årslønnen mv.  Der vil i den kommende tid givetvis komme flere konkrete informationer og afklaringer.

Hvis I er omfattet af en overenskomst, så tag fat på jeres organisation og hør dem, hvad de anbefaler.  For virksomheder, der ikke er omfattet af en overenskomst, skal virksomheden selv internt afklare, hvordan loven skal håndteres, eller om der skal søges juridisk bistand.

De fleste lønbureauer har udsendt nyhedsbreve om, hvordan de har valgt at fortolke loven og implementere beregningen af løntillægget, så det er vigtigt at få undersøgt, hvordan jeres lønsystem håndterer det i forhold til evt. overenskomst og/eller jeres personaleforhold.